Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2009 12:29 - Хранене и отглеждане на английския кон
Автор: petci Категория: Забавление   
Прочетен: 1957 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.02.2011 01:44


Като тясно специализирани за езда чистокръвните английски коне са много взискателни към условията на живот. За да се постигнат големи спортни постижения, трябва да се създадат условия за нормално отглеждане още от заплождането на кобилата. Това ще рече, че не трябва да се допуска нарушаване на нормалния растеж и развитие на кончето още от ембрионалния период.

Храненето на чистокръвните английски коне трябва да бъде пълноценно, с достатъчни количества концентриран фураж. Храната на новородените и подрастващите кончета трябва да включва висококалорични и богати с витамини и минерални вещества фуражи.

На младите кончета още през първите месеци след раждането трябва да се дават люцерново сено и качествен овес, като количеството им се увеличава с оглед до отбиването да свикнат да поемат достатъчни количества фураж.

Подрастващите кончета до преминаването им в отделенията за тренинг трябва да получават богати дажби, за да могат да израснат и да се развият добре.

Конете в тренинг се хранят съобразно с етапа от подготовката им. В началото, когато работата е по-малко, трябва да получават около 2 кръмни единици на 100 кг живо тегло. В усиления тренинг дажбите се завишават и достигат до 2,5 кръмни единици на 100 кг живо тегло. Протеиновото съдържание при всички категории подрастващи кончета не трябва да бъде по-малко от 120 гр на 1 кръмна единица.

За кобилите-майки също са необходими нормални условия за хранене. В никой от периодите не бива да се допуска недохранване, тъй като те в повечето случаи са в състояние на бременност и кърмене и всяко недохранване се отразява както на ембриона, така и на бозаещото конче.

Гледането на чистокръвните ездови коне се различава от гледането на конете от останалите породи. Всички категории коне се отглеждат самостоятелно свободно боксово. Това изисква скъпо и солидно строителство, без което е невъзможно постигането на голяма скорост при изпитванията на хиподрума.

За всички коне трябва да има заградени падоци за паша с дължина от 300 до 400 м, за да имат достатъчно зелена трева, паша и простор за движение. Задължително условие при работата с чистокръвните английски коне е да има хиподруми, за да се тренират и изпитват всички кончета още след като навършат 2-годишна възраст.

Чистокръвният английски кон се развъжда не само за нуждите на спорта. Неговото най-голямо значение е като световен подобрител при всички полукръвни породи. Той се използва за кръстосване и е взел участие при създаването на по-голяма част от тях. Утвърдените му качества се предават много сигурно на потомството.
 



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: petci
Категория: Забавление
Прочетен: 248669
Постинги: 77
Коментари: 0
Гласове: 10
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930