Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2012 16:02 - американски балет за България" или балет на двадесет и първи век
Автор: petci Категория: Забавление   
Прочетен: 2237 Коментари: 0 Гласове:
0



Исках да науча повече за съвременния джаз балет и танци и за стила на Баланчин", разказа авторът на идеята Момчил Младенов, който е премиер-солист на   джаз балет и танци на легендата Сюзан Фарел.

"Доста време се мъчих. Главата ми щеше да експлодира. Винаги съм бил на сцената, но със затворена уста. Изразявах всичко с тялото си, за това сега ми беше трудно да напиша идеите си на бяла хартия", сподели още той. Заместник-директорът на Софийската опера и балет Сара – Нора Кръстева изрази безкрайното си щастие, че този мащабен проект вече не е просто проект, а реалност.

Тя благодари на фондация "Америка за България" за финансирането на проекта и предоставянето на възможността българските балетисти за първи път да танцуват на професионален тампониран под. Специалният под е съвременен и разглобяем, което му позволява да бъде разглобяван и използван и за други представления.

Малко хора знаят, че Баланчин е един от изобретателите на този "пружиниращ" под, който осигурява здравето на балетистите, като предпазва от травми, които танцьорите могат да получат, докато са на сцената. "За това Баланчин беше щедър и хуманен човек, защото винаги се е грижил за балетистите си", разказа хореографката Катрин Поизун, която ще постави в България балетът "Stepping Stones", върху който работи заедно с композиторката Джоан Тауър.

Тя сподели, че в българските балетисти вижда една дълбока душевност и ентусиазъм, с който се изправят пред всички предизвикателства. Сюзан Фарел, музата на Баланчин, поставя у нас две от неговите творби - Дивертименто Брилянт и Агон. Това са само две от четирите съставни части на спектакъла " Баланчин и Фарел – американски джаз балет и танци за България". На сцената на Софийска опера и балет ще бъдат поставени и спектаклите "Stepping Stones" на Катрин Поизун и "Сюита Вардар" на Момчил Младенов.

" Във Вардар си личи стилово опитът, който съм натрупал в Америка", сподели Младенов. Той обеща да грабне българските любители на балета с невероятни костюми и декори. Балетът на Сюзан Фарел представя Агон, а останалите три части са с участие на солисти и джаз балет и танци от Софийска опера и балет. Музиката е в изпълнение на оркестъра на Софийска опера и балет под палката на диригента Борис Спасов.

Гост диригент на Агон е Лейф Бяланд. Виртуозният пианист Георги Черкин изпълнява Глинка като гост солист в Дивертименто Брилянт. Самата Сюзан Фарел подчерта, че за българската публика това е една рядка възможност да видят този спектакъл. "Благодаря на Сара, че отвори сърцето си за мен и моите танцьори", каза тя.

Момчил Младенов разкри, че има планове за "нови смени на темпото", но категорично отказа да даде подробности около бъдещите проекти.

 


Тагове:   балет,   танци,   джаз балет,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: petci
Категория: Забавление
Прочетен: 248727
Постинги: 77
Коментари: 0
Гласове: 10
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930