Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2012 09:59 - Светът е самороден, съвременен, божества дебнат отвсякъде
Автор: petci Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1713 Коментари: 0 Гласове:
0



Ако пък някой иска да те психоанализира, просто не му обръщай внимание. Бързичко ще се отсее кой има какво да каже по темата, за разлика от коментари по посока на участниците в нея танцьорите

 Като го споменаваш, това е и другият номер - християнството се ползва за пример на религията като цяло, а всъщност е доста различно от източните религии. Ето няколко юдео-християнски религиозни особености, които отсъстват в будизма, таоизма, японското и китайското езичество, и то именно онези, с които съм забелязал, че атеистите имат най-сериозни противоречия.

 Креационизъм - няма източно божество, равностойно на бог-създател. Обикновено светът се води пантеистичен - божества и чудеса има навсякъде, пораждащи се по най-различни начини. Митовете за сътворение се приемат символично, с оглед на културите, изкуството на танца, които са ги написали.

Монотеизъм - както казах, божества има в изобилие, според нуждите и вкусовете. По ирония, това прави атеизма като идея ненужен, защото възможността за избор на бог не е ограничаваща. Вери като будизма пък не включват богове като задължителен елемент, а разчитат на човешко знание, променливо и непостоянно. Обективни ценности няма. От което следва, че няма... а какво е джаз балет

 Грях - изначалните пороци са непознати. Никой не е виновен по рождение за своя танц. Най-близката по смисъл концепция - кармата - е по-скоро описание на причина и следствие, отколкото на действие и божествена награда или наказание. Не че няма изключения, но като цяло боговете си имат по-приятни занимания от това да следят под лупа кой колко им следва заръките.

 Разлики има още, но тези са основните - светът е самороден, съвременен, божества дебнат отвсякъде, но следването им не е неотменимо задължение. На този фон, християнството е просто... дефектно.

Моля пусни линк към темата "Актуална ли е религията днес" , ако не те затруднява! Тя се доближава до тази, но за другите две не съм съгласна. Дали има бог и какво мислите за атеизма нямат общо с какво мислите за религията.

Това "много сме, силни сме" по отношение на атеистите беше просто излишно. Изглежда вярващите ви е подгонила някаква параноя по отношение на атеистите. Нито зная колко сме, нито сме се борили с някой, за да зная дали сме силни. А и данните от последното преброяване не са в подкрепа на това ти твърдение.

 Дали тема за балета, танците и библейските недомислици ще ви хареса повече? Някои вярващи ползват библията за възглавница, други я четат на арамейски и естествено имат "смислени" обяснения за всяко едно библейско противоречие.

Темата "Какво мислите за атеизма" невярвам да е пусната от атеист. Може и да греша, включвам се в четвъртото полувреме на дискусиите относно религията и липсата на такава. 

Един блог за модерно танцово изкуство, джаз балет, танцовите техники в съвременните танци и още много....



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: petci
Категория: Забавление
Прочетен: 248281
Постинги: 77
Коментари: 0
Гласове: 10
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031